Bussi Island Library – Nytt projekt!

Nu är vi igång igen med ett nytt, jättespännande projekt!

Utanför Entebbe finns en ö, Bussi Island. På denna ö finns ca 12 000 invånare där omkring 1500 är i skolåldern. Få invånare här kan läsa och ön är mycket fattig.

Skolan i Uganda bedriver undervisning på engelska som ett gemensamt skolspråk.

På Bussi Island finns nio skolor. Vår vän Scovia arbetar som rektor på en av dessa skolor, Bussi Jr School, och är tillsammans med sin man Christer, vår kontaktperson för projektet.

Projektet:

För de pengar vi tidigare fått in har vi nu haft möjlighet att påbörja renovering av en lokal som, när den är klar, kommer att användas till ett bibliotek! När biblioteket är klart kommer det bildas en kommitté med lärare från dessa nio skolor och även ett elevråd med representanter från skolorna. Detta kommer göra biblioteket till deras gemensamma och de kommer tillsammans diskutera fram hur det kan användas på bästa sätt.

Detta bibliotek kommer att vara tillgängligt för alla skolor på ön, och senare också för alla övriga invånare på Bussi Island. 

Nuläge: Alla tillstånd för projektet är klara, budget för bygget klart och pengar för att starta upp renovering är överförda.

Nu återstår att fylla detta bibliotek och det är här DU kommer in!

Här är din chans att verkligen göra skillnad, vi behöver all hjälp vi kan få!

Biblioteket behöver 

  • Starting to read/starting to learn english- material 
  • Engelska böcker för yngre åldrar (tex bilderböcker med lite text)
  • Ekonomiskt stöd (varje liten krona är guld värd)

Om du har idéer på hur vi kan få tag i mer material/böcker/pengar/sponsorer är vi supertacksamma för din hjälp!

I höst åker vi och tittar till bygget och lämnar över det vi samlat in. Det är svårt att få tag i engelska böcker/material i Uganda vilket är anledningen till att vi ämnar ta med material från Sverige och England i första hand. Vi kommer också införskaffa det som går på plats. 

Vi ser nu över vilka långsiktiga lösningar vi kan skapa över hur biblioteket ska kunna användas, t.ex. organisation av skolor, utlåning, hur säkerhet och bemanning ska lösas och hur finansieringen av biblioteket ska ske framöver. 

OBS! Det ekonomiska stöd vi hoppas få in kommer OAVKORTAT gå till böcker och skolmaterial för att främja läsning! Vår resa/uppehälle är finansierad genom stipendier och egna medel.

Vill du stötta projektet ekonomiskt, swisha till: 070 408 27 50.

Tusen tack!

Om books2uganda

There are thousands of children in Uganda who never get the chance to read a real book. We are a Sweden-based non-profit organisation that wants to help these children by collecting English books and send them to Uganda. In February 2016, our first book delivery to Ugandian schools took place. Our second delivery was in February 2018, our third one in 2019 and our fourth one will take place in April, 2020. Det finns tusentals barn i Uganda som aldrig får chansen att läsa en riktig bok. Vi är en Sverige-baserad välgörenhetsorganisation som vill hjälpa dessa barn genom att samla ihop engelskspråkiga böcker och skicka till Uganda. I februari 2016 ägde vår första bokleverans till ugandiska skolor rum. Vår andra bokleverans skedde i februari 2018, vår tredje 2019 och vår fjärde kommer ske i april 2020.

Publicerat på 26 april, 2024, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Lämna en kommentar